Amningshjärna - finns det egentligen?

När man blir gravid så är det mycket diskussion kring gravidhjärna, vilket jag verkligen smaka på i slutet av min graviditet. Frågan nu är om det verkligen finns amningshjärna och vad orsakar den?

mammabild amningshjärna

Innan jag kollade upp det så har jag väl märkt på mig själv att min hjärna arbetar långsammare och att jag inte är så “smart” som jag brukar. Det har ju till och med hänt att mina kunder undrar om jag mår bra… så då vet man att det är något tokigt.

Jag trodde till en början att det var något med hormoner igen och hur hjärnan tar emot impulser, som det var med graviditetshjärnan – men nej, nej. Amningshjärna har inget med hormoner att göra utan handlar mer att man är väldigt trött. Det är ju inte så konstigt eftersom man sover för lite och att det är extremt energikrävande att amma. Självklart är hormoner inblandade, men inte övervägande orsaken. För att förklara så är det inte hormonerna i sig som gör att du får amningshjärna utan beteendet av att du ammar.

Nu när min mjölkproduktion i princip lagt av så har jag faktiskt märkt lite skillnad på min trötthet. Men för att minska “amningshjärnan” så måste man verkligen vila. Många tjatar om att sömn och vila är viktig – nu förstår jag att det är för olika saker. Men tips för att minska utfallet på din “amningshjärna”:

Försöka vila när bebisen sover
Jag vet att många tjatar, men det är så viktigt! Jag tar i princip minst en längre sovpaus på dagen när minis sover. Det gör jättemycket! Jag är även bett min mamma hjälpa mig flera gånger för att jag ska kunna sova en stund på dagen. Det är nog det som gör att jag orkar jobba eller fortsätta med vardagen.

Äta varierat
Att äta varierat är också något man hör ofta, men precis lika viktigt. För att du ska orka och vara alert behövs ibland lite extra näring. Var inte rädd för att ta hjälp av kosttillskott om du känner att du saknar något. Jag tog extra då jag inte åt ordentligt. Dock är det viktigt att ha lite koll vad det är du stoppar i dig – kan bli tokigt annars.

Ett stort tips förutom vila och mat är – ta inga viktiga beslut! Då amningshjärnan = enorm trötthet. Ta inte några viktiga beslut eller jobba massor när du är i en tung amningsfas. Det kommer inte gynna dig, din familj eller karriär.

Vila på så ses vi efter dimman!

Entreprenörsmamsen i media

Häng på!

Missa inte vår livepodd!

Köp din biljett redan idag och delta i diskussionen.