Att tappa håret efter graviditeten

Att tappa håret efter graviditeten är väldigt vanligt. Det är till och med mer vanligt än att inte göra det. För mig var det hemskt och fortfarande är. Mitt hår har ju alltid varit ett sätt jag har kunnat uttrycka mig på.

mammabild håravfall

Håravfallet skapar ångest

Att vakna upp och se att det är enormt mycket hår i sängen eller när man kollar ner i duschen och det är fullt av hår är verkligen ångest! Det mest obehagliga har varit att kamma sig och bara se mängden hår som borsten har. Det tar aldrig slut…Men som tur är jag inte ensam.

Jag trodde först att jag tappade allt hår på grund av stress – stressen att få barn samtidigt som jag arbetar och vara helt förvirrad i den situationen. Det visade sig ju faktiskt sig inte vara fallet.

Hårvolymen ökar under graviditeten

Under graviditeten ökar man sin hårvolym med cirka 40 %. Hur?! Jo för att de hårstrån man vanligtvis tappar naturligt varje dag, ramlar inte av under dessa 9 månader utan de stannar kvar på huvudet. Det sker tack vare den ökning av östrogenhormonet i kroppen då hormonet gör att håret inte hamnar i “övergångsfasen” där de naturligt brukar trilla av. Därmed tappar man bara det hår som man inte fällde under graviditeten.

Håret efter förlossningen

Efter förlossningen brukar den höga volymen av östrogenet sjunka och därmed kommer även håravfallet och knackar på dörren. Det största håravfallet brukar äga rum 3-4 månader efter förlossningen, vilket jag är i just nu…. Då tappar man i genomsnitt 30 % av sitt hår. Det finns inget man kan egentligen göra åt detta utan så är det bara och kan ta upp till 1 år innan det är helt balanserat.

Håravfallet efter missfall

Jag visste i och för sig att jag skulle tappa mycket hår efter denna graviditet, eftersom jag gjorde det även efter vårt missfall. Då fick jag tipset att äta Original Silicea som är ett naturligt kosttillskott som innehåller kisel samt de viktiga näringsämnena zink, mangan, selen samt biotin. För min del kände jag ingen större skillnad, men kan vara värt att testa om man tycker det är för jobbigt.

Nedan listar jag upp mina tips för att göra det bästa av situationen:

 • Ät regelbundet, näringsrikt och nyttigt.
 • Gör något som gör dig lycklig för att lugna ner dig. Ta härliga promenader eller någon mindfulness,
 • Sov med håret i en fläta, det skyddar håret från att nötas mot huvudkudden.
 • Hantera håret skonsamt, red ut tovor med en bredtandad kam eller en Detangle borste.
 • Tvätta endast håret när det behövs, och då med ett milt schampo och använd balsam.
 • Undvik värmebehandling av hår hårfön, locktång och plattång som kan skada håret men även för mycket solljus

Sedan finns det självklart andra anledningar till håravfall efter graviditeten, så som:

 • Obalans i sköldspottskörteln
 • Järnbrist och anemi
 • Brist på vitamin B12
 • Otillräckligt intag av folsyra
 • Oxidativ stress
 • Näringsmässig och känslomässig obalans
 • Hormonella förändringar

Är du orolig – kolla upp det! Det är bättre kolla upp om du är orolig. Jag ska vänta och se ifall det lugnar ner sig om någon månad. Jag är i alla fall lugnare nu när jag vet att jag inte är ensam om detta.

Jag som trodde att jag var sjuk – men det visade sig vara naturligt!

Entreprenörsmamsen i media

Häng på!

Missa inte vår livepodd!

Köp din biljett redan idag och delta i diskussionen.