Öka föräldrapenningen

Att dryga ut och öka sin föräldrarpenning är det många som önskar. Idag vill jag dela med mig av mina aktietips till dig som du kan använda för att uppnå detta. Först och främst vill jag dock börja med att säga att jag är ingen ekonom och jag är inte sponsrad – detta är mer en hobby.

mammabild aktier

Tappar föräldrapenning vid föräldraledighet

Som företagare i ett litet företag är det inte alltid den fetaste lönen, vilket inte medför till den högsta föräldrapenningen. Jag vet hur det känns och jag gamblar mycket på aktier för att dryga ut framtida pension, vilket man tappar när man är föräldraledig. Självklart kan jag ta ut pengarna för att fylla på min föräldrarpenning, men jag gör det inte idag.

Högriskagerande på börsen

Förra året utvecklades mina aktier med en ökning på 22.7%. Mina tips är således riktade till dig som handlar aktier med hög risk och är således inte rekommenderat för alla. Vill du hellre ha en trygg utveckling, så rekommenderar jag att spara i fonder. Men läs på då kring vilken fond som passar dig bäst. Till sist får jag inte ge rekommendationer på aktier, men jag kommer ge exempel på några aktier som jag har köpt. Nedan listar jag upp mina tips and trix och saker att tänka på som funkar för mig!

Olika ISK

Öppna olika ISK-konton för att du kan testa olika strategier. Jag har 4 olika ISK:n på Avanza som jag har olika upplägg på.

Regelbundet sparande

Det bästa du kan göra för dig själv är att spara regelbundet. Jag tänkte först att man behövde ha enormt mycket pengar för att ens komma igång, men så är inte fallet. Jag fick tipset från början att “skit i att köpa en kaffe, lägg in de pengarna på ett konto” – bara av sådana småsaker byggs upp en buffert upp. I början av företagandet hade jag inte mycket pengar men började med att lägga in någon 100 kr i månaden för att ha något. Idag lägger jag in 500 kr när föräldrarpenningen kommer. Du måste bara börja.

Branscher du kan

Det bästa är om du investerar i branscher du känner till. Just för att förstå om trenden är upp eller ner för dessa bolag. Jag är i grunden civilingenjör inom Bioteknik så jag investerar mycket inom Life Science då jag kan läsa till mig olika saker.

Olika företag

Sprid dina aktieköp till olika företag och branscher. Jag tror att det är rekommenderat att ha mellan 10-15 olika företag. Jag har 42 olika företag…. men det varierar.

Antal aktier

Jag läste till mig att man bör ha minst 12 aktier för att det ska ge någon effekt om man vill köpa och sälja. Tänk tex. ha 1 aktie som har värdet 1000 kr som ökar till 1060 kr
eller 12 aktier som har gått från 20 kr till 80 kr.
Jag brukar köpa in mig på 20 st på aktier under 100 kr. För att ha ett spann att kunna sälja ner till 12 när det kommer en ökning.

Sätt upp en strategi

Sätt upp en strategi på när du ska köpa och sälja. Min strategi är att när aktien har gått 100% eller över i kursvärders ökning så säljer jag. Det betyder att för 1 kr får jag 2 kr tillbaka, vilket gör att för vissa aktier kommer det gå fort och andra aktier tar det lite längre tid. Men jag håller mig till den strategin.

Datum för köp och sälj

Var uppmärksam på datumet när du vill köpa och sälja. Det är oftast dyrare med aktier dagen det är löning och dagen efter. Ibland även när barnbidraget kommer. Då kan det vara klokt att sälja. Tvärtom med köp, det kan vara bra att köpa innan löning. Detta är då förutsatt att ingen rapport eller nyhet har kommit ut från företaget.

Våga sälja

Att våga sälja sina aktier är ett starkt tips. Många har svårt att göra det och själv har jag missat tåget några gånger då jag fegade ur.

Bli inte rädd för nedgång

Många blir rädda för nedgång men jag ser det som en fantastisk möjlighet att köpa fler aktier. Beror nedgången på något som verkligen skitit sig i företaget – ha lite extra koll. Tänk “rött = rea”.

Återinvestera försäljning

När du väl har sålt dina aktier är mitt tips att återinvestera dem i nya aktier. På så sätt arbetar dina pengar hela tiden.

Vilka aktier ska man investera i?

Bra fråga som egentligen enbart du kan svara på. Jag har satt upp regler för mig själv att när jag sålt så investerar jag i relativt nyintroduktioner på börsen. Dock inte i vilka som helst branscher, jag kollar på Life Science, Teknik, IT och energi. Hur hittar jag dessa?
Jo jag går in på nyemisson.se och klickar vidare till börsintroduktion. Där läser jag igenom de företag som introducerats senaste dagarna och ser hur det gått samt om det är något jag tror på. Hittar jag inget som är intressant plockar jag företag från min “önskelista”.

Mina senaste aktier är: Smart Wire Technology som introducerades i maj och Ngenic som introducerades i mitten av juni.

Önskelistan

Jag har skapat en bevakningslista som samlar företag jag vill investera i. Oftast är det då inte nyintroducerade börsföretag utan det kan vara aktier jag fått tips om, läst om eller googlat mig till. Det gör att jag redan gallrat dem och ser dem som bra företag. Det är inte alltid man kan köpa, då det är tomt i investeringskassan – men skönt att ha!

Det var alltså massa olika tips från mig! Jag hoppas verkligen att det ska komma till nytta!

Entreprenörsmamsen i media

Häng på!

Missa inte vår livepodd!

Köp din biljett redan idag och delta i diskussionen.